Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Kdo si hraje, nezlobí II.

Minule jsem vzpomínal již dosti věkovitou Civilization: Call To Power, dneska vyhrabu z paměti vyzkoušenou kombinaci na výhru jejího generačního konkurenta...

 

 

Master Of The Orion II

 

 

Nejprve technické záležitosti, podané dvěma zprávami dobrými a jednou špatnou...

+ Tahle hra se dá získat mnohem snáze. Microprose a její pozdější majitelé měli vstřícnější obchodní politiku než Activision, jejich dílko se mnohokrát objevilo jako doprovod herních magazínů, takže stačí zalovit...

+ Byla vydána před masovým rozšířním vypalovaček, takže ani originální CD nebylo výrazně chráněno. Po instalaci hry stačí zbytek souborů z CD překopírovat do adresáře, přepsat jeden údaj v konfiguračním souboru a bez crackování hrajete NoCD ;-)

- Je to Stará Hra. Vyšla pro Windows 95, původní instalátor vám bude dokonce nutit DirectX 2.0... Na současných meganadupaných mašinách schopných spočítat pomocí grafického procesoru, kdy se zhroutí vesmír, však má problém. Padá, popřípadě mizí některé vrstvy obrazu. V tom lepším případě to pak nevypadá pěkně, nebo se to vůbec nedá hrát. No, neříká se to lehce, ale budete muset do warezu... (nebo alespoň prohrabat skříně a najít (tátova) prawokna, codename Chicago...) a svůj úlovek nainstalovat do některého virtualizátoru. Microsoft Virtual PC je přes mnohá omezení ideální, předstírá totiž systému pradávnou 2D grafárnu, na které babička hra se svými 640x480 jede jako po másle. Navíc to pak můžete hrát v okně a nevypadá to jako kresba na balonku, který byl dodatečně! nafouknut...

 

 

Nuže, dostali jste se do stavu, kdy uprostřed vaší všebarevné megaplochy 1366x768 a víc leží druhá, malá, 256 barevná a na ní ikonka Zástupce - Orion95. Směle do ní!

Intro vás vtáhne do situace. Kosmická stanice, malá stíhačka se vrací z běžné hlídky, v tom hůůůů a z červí díry se vynoří mrak cizinců. Váš pilot se rychle dozví, jaký že je kolem něj Bůh a v krátkosti ho následují i jeho přátelé ze stanice.

A můžete hrát.

Nebojte se obtížnosti. I s ikonkou prosebně sepjatých rukou (Impossible) budete rychle kamarádi a vyhraná hra vám zpříjemní poobědovou letargii (pokud zažíváte asi čtyři hodiny ;-)) Ale klidně začněte u Average, je to minimální level potřebný pro tvorbu vlastní rasy. Váš vesmír bude Huge a Medium Age - planety tak budou ještě bohaté na suroviny a přitom to nebudou výhradně radioaktivní pekla. Dovolte náhodné události a antaranské útoky - máte je ultimátně porazit, tak je musíte nenávidět osobně, ne proto, že jeden ufoun povídal ;-)

Technologický level si vyberte střední. Už umíte létat vesmírem, ale počítačová logika vám ještě nenabourala systém. Ono, probudit se v rozjeté hře, se záplavou vynalezených zbytečností přímo uprostřed války není nic, co by si chtěl začátečník zopakovat.

Pak pokračujte volbou rasy. Můžete vybírat z hotových a časem si je pro ozvláštnění jistě vychutnáte, ale na učení jsou lepší vaši vlastní Ubermensch.

Ship attack -20 - co ztratíte rasovým předpokladem, doženete technikou a stojí to za to.

Ground combat -10 - pokud již nepřítel pronikl na planetu, má asi na orbitě pár bitevníků a ti si z obránců beztak dělají jen srandu.

Dictatorship - taková ta domácí tyranie, bez staného práva se planetám moc nevede, ale vývojem to povýšíte na Imperium a získáte významné morálkové bonusy. (Apropó, odkud jsem asi vzal státní zřízení v Nepovedené hře ;-) )

Low G world - vaši lidé sice budou na jiných světech hekat únavou, ale dá se to celkem rychle napravit a někde ty body vzít musíte...

Subterranean - protože máte tohle!!! Vaše světy jsou dvakrát větší než stejné planety většiny soupeřů.

Large home world - malá výhoda do začátku. Velký svět, hodně poddaných, hodně dělníků a vědců.

Lithovore - monstrózní výhoda, kvůli které jste také museli obětovat kousek vojenské moci. Vaši lidé jedí kamení a toho je dost i bez farem.

A když tohle všechno posčítáte, zůstanou vám dva body. Nechte si je. Protože časem se dopracujete k dodatečné mutaci a rázem z vás bude Telepat (také inspirace k Zemi pod vládou šíleného Boha.) Telepatovi se víc daří ve špionáži a pokud se k cizí planetě prostřílí třebas jen poslední křižník, stačí kapitánovi chvilka soustředění a naráz máte nepoškozený svět vděčných poddaných.

Ještě svůj lid nějak pojmenujte, zvolte své panovnické jméno a do akce.

 

Máte své slunce (není to nutně Sol,) rodný svět a tři lodi. Dva stopaře a kolonizátor, které vaši lidé jistě stavěli hóóódně dlouho (vzápětí ověříte praxí.) Stopaře vyšlete ke hvězdám v dosahu a zatím ze všech sil stavějte Outpost ship.
Hotov? Vyberte ten nejlepší z nalezených světů. Můžete-li třeba volit mezi Terran Large (nedejbože Very) poor a Barren Medium (Very) Rich, tak zahoďte sentiment a jděte do kamení. Planetu si časem zvětšíte, suroviny na ní přibudou skutečně velmi zřídka. Ale než na ní necháte kolonizátora přistát, umístěte na ni Outpost. Máte základní diktaturu a bez jím založených kasáren máte na novém světě 20 procentní postih na všechno.

Nechte svého prvního kolonistu jako dělníka dělat Housing - zjevně je to něco příjemného, protože se zvýší přírustek obyvatel a na jiné věci má zatím čas.

Hotovo? Již po dokončení Outpostu (či více, protože Outpost umístěný třebas na pouhý pás asteroidů u vzdálené hvězdy zvýší dosah průzkumníka) je vhodné urychlit vývoj a vynalézt Research laboratory (5 bodů stále + 1 na aktivního vědce.) Přes užitečný lodní doplněk Reinforced hull se dostanete k Automated factory (jako laboratoř, ale ve výrobě). Biosphere dodá 2 body planetárního prostoru, Cloning zvýší přirozený ;-) přírustek obyvatelstva a se Space academy nebudou vaši budoucí válečníci vylétat jako úplní nováčci.

Nyní trochu chemie - v této vývojové větvi se zastavte na Polution processor, postavte ho, sníží postihy za znečištění a jděte znovu na počítače. Cestu okolo Battle scanner zatím završte u Planetary supercomputer. Znovu a výrazně urychlí vynalézání, navíc za něj soupeři rádi něco dají.

Zpátky k výrobě a přes Battle pods (zvětšení kapacity lodí) a Spaceport (peníze navíc per capita) na Robo miner plant. Zase skok, do Molecular compression a zde rozhodně Atmospheric renewer, vyšší level čištění světa.

V této chvíli máte slušnou vědu i výrobu, pár osídlených světů snad již plných lidí a můžete to rozjet ve velkém.

Ale co to? Vaši stopaři narazili na krásné planety, naneštěstí hlídané nějakými obludami. Čest jejich památce, bude to chtít něco silnějšího.

Vaše První bitevní loď

Battleship.
Reinforced hull
Battle pods
bez štítu
základní počítač
základní motor (nic lepšího stejně není)
3 hnízda dvouvýstřelových raketometů, s Nuclear missiles střelami s maximální modifikací.

Tahle lodička snadno zničí běžný druh monstra Space eel, ve dvou udoláte i Space hydra nebo Space dragon (všechna monstra mají také své větší bratry, kteří přilétají později, náhodně, asi jako trest za vaše hříchy.)

Vyrábějte, kolonizujte, vyhraďte si dvě planety i víc na Housing ve velkém a pomocí Transport ships z nich ihned 3-4 lidičkami sponzorujte populaci nových světů.

Touhle dobou je již vaše Říše tak velká, že by to rozhodně chtělo lepší motor, určitě alespoň Ion drive.

A docela jistě jste se již potkali se sousedy, kteří s vámi snad vyměnili citelně chybějící Missile base, Fighter garison a třebas i Terraforming. Vaše lodě ve větším počtu je ještě udrží v uctivé vzdálenosti, ale už by to chtělo zdokonalit.

Chemický směr a Zortrium armor. Násobí sílu nově postavených či zrekonstruovaných lodí (doporučuji, možná již máte silnější Merculite missile a těmi nahradíte původní nukleárky) a navíc... Pokud ho soupeř nemá, může se po něm utlouct a rád za něj dá i svá tajemství Positronic computer a Planetary gravity Genertor (který konečně zpříjemní pobyt vašich kolonistů na těžkých světech. Možná je lepší vynalézt si ho sám.)

Loď druhého levelu

Battleship
Battle pod
Reinforced hull - posílení struktur lodi
(Heavy armor) - obecné pancéřování.
Zortrium armor
Battle scanner - zaměřovač, bez něj se kanónová loď prakticky netrefí
Inertial stabilizer - udržuje loď na hranici mimoprostoru, soupeř se hůře trefuje a loď snáze manévruje.
Mass driver heavy - střílíte přes celé bitevní pole
Mass driver Point defence (10ks) - pomocná zbraň. Monstrkanónem nezaměříte na hbité letouny a rakety!
Motor se montuje automaticky ten nejlepší
Počítač také, bez té pozitroniky nebo lepšího však budou bitvy utrpením plným ztrát.

 

S tímhle vybavením už snad neprohrajete. Postupujte po levelech vývoje, užívejte si faktu, že každý technologický level zmenší velikost lodního vybavení daného typu, modernizujte lodi a na jistě vítězné tažení si připravte takovouhle hračku:

Loď třetího levelu

Titan
Battle pod
Reinforced hull
(Heavy armor)
Neutronium (Adamantium) armor
Inertial stabilizer (Nulifier)
Štít jaký uznáte za vhodný s ohledem na zatížení  lodi
Battle scanner
Structural analyzer - zvyšuje účinnost zbraně
Achilles targeting unit - jdete natvrdo po vnitřních strukturách nepřítelovy lodi
Disruptor Heavy AutoFire - tři výstřely naráz přes celou bitevní plochu
Phaser point defence (10 - 12) - rakety jsou bestie a ty výsadkové letouny rvavých ras... Brrr... Usmažit zblízka!
Počítač positronic (cybertronic, moleculartronic!)

A už rovnou čtvrtý level

Doom star - s ohledem na kapacitu je jméno zcela přiléhavé
Battle pod
Reinforced hull
(Heavy armor)
Adamantium (antaranský či orionský Xentronium!) armor
Štít jaký uznáte za vhodný s ohledem na zatížení  lodi
Inertial nulifier
Phasing cloak - neviditelnost lodi až do prvního vlastního výstřelu. Co soupeř nevidí, na to nestřílí.
Battle scanner
Structural analyzer - zvyšuje účinnost zbraně
Achilles targeting unit - jdete natvrdo po vnitřních strukturách nepřítelovy lodi
Disruptor Heavy AutoFire - tři výstřely naráz přes celou bitevní plochu
Phaser point defence (20 - 30) - rakety jsou bestie a ty výsadkové letouny rvavých ras... Brrr... Usmažit zblízka!
Počítač moleculartronic

 

S těmihle hračkami se jistě stanete vládci Orionu, nakopete Antarany do chapadel a celý vesmír se skloní před vaší mocí.

 

V případě častějších her pozor na božský syndrom, žije se s ním těžko ;-)

 

Autor: Zbyněk Čáp | úterý 15.3.2011 16:28 | karma článku: 6,88 | přečteno: 650x
  • Další články autora

Zbyněk Čáp

Chybí základní léky?

Mému pozorovateli se nějak pletou časoprostorové roviny. Stalo se to tehdy a tam, nebo dnes a tady? Kdo ví...

23.8.2023 v 7:21 | Karma: 14,03 | Přečteno: 360x | Diskuse| Ekonomika

Zbyněk Čáp

Svět v křivém zrcadle 11: Proč je důležité mít Filipa a gender

V magazínu Ona dnes vyšel článek, který problematiku široce rozebíral. Ale i když se tvářil umírněně, přesto mám dojem, že toto téma mělo zůstat v pracovnách psychologů. Ledaže...

18.7.2022 v 0:40 | Karma: 9,03 | Přečteno: 345x | Diskuse| Společnost

Zbyněk Čáp

Flastr jako směrovka k lepším zítřkům?

Kolega dostal pokutu za parkování. Navenek oprávněně. Odstavil svůj vůz na pozemku soukromého vlastníka, který následně požádal městskou policii o ochranu svých práv...

24.7.2021 v 19:46 | Karma: 16,11 | Přečteno: 804x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie

Zbyněk Čáp

Co vy na to, senátore Palpatine?

Co by tento filmový padouch, popkulturní prototyp intrikánského tyrana, řekl na biologicky nepředurčenou sexualitu?

19.7.2021 v 9:19 | Karma: 8,44 | Přečteno: 261x | Diskuse| Společnost

Zbyněk Čáp

Inovované vzdělání. Co se nevejde do nového dějepisu?

Ve jménu vzdělávání ve finanční a informační oblasti se mají ořezávat jiné, zbytné předměty. Například hudební a výtvarná výchova a dějepis...

9.6.2021 v 23:19 | Karma: 8,74 | Přečteno: 135x | Diskuse| Miniblogy
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Nejsem nominována na eurokomisaře, řekla v debatě pro studenty Nerudová

26. dubna 2024  5:42,  aktualizováno  9:52

Přímý přenos Šest kandidátů pro volby do Evropského parlamentu přijalo účast v debatě Zavolíme!, která je...

Tohle je nenávist, řekl o protestech za Gazu Trump. Kampus stále nevyklidili

26. dubna 2024  9:29

Kolumbijská univerzita v New Yorku odložila ultimátum, podle něhož měli protestující propalestinští...

Byl na vozíku, po výměně kyčlí běhá, trénuje na maraton. Pomáhá mu konopí

26. dubna 2024  8:58

Jakub Kryšpín pracoval, dálkově studoval vysokou školu, měl plány do budoucna. Ty ale v roce 2006...

Z mrazu konečně do tepla. Už dnes bude 17 stupňů, o víkendu i přes 20

26. dubna 2024  8:21

Chlad a mráz zřejmě končí. Meteorologové avizují už na pátek teploty přes patnáct stupňů, o víkendu...

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...

  • Počet článků 68
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 829x
K.H. Borovský kdysi napsal: "Mladí chtějí svět změnit, ti starší hlavně zachovat stejný..." Následuji ho.

Seznam rubrik